Sicilija – didžiausia sala Viduržemio jūroje. Kranto linija – apie 1000 km, ir beveik kiekviename pakrantės lopinėlyje plyti nuostabūs paplūdimiai. Tai puiki vieta ilsėtis, maudytis šiltame skaidriame jūros vandenyje, tyrinėti turtingą istoriją, savitą kultūrą, žmones. Patyrę keliautojai sako, kad pažinti svečias šalis reikia ne tik lankant muziejus, bet ir ragaujant tai, ką žemė čia išaugina. Kalbant apie Siciliją tai daugiau nei teisinga!
Per šimtmečius Sicilijos sala dažnai keitė šeimininkus, ėjo iš rankų į rankas – graikai, romėnai, arabai, normanai, ispanai… Visos šios tautos paliko pėdsaką ne tik šalies istorijoje, kultūroje, bet ir … augmenijoje. Sunku įsivaizduoti, kaip atrodė Sicilija iki joje apsigyveno graikai. Greičiausiai buvo apaugusi miškais. Sicilijoje dar ir dabar galima pamatyti reliktinių kamštinių ąžuolų. Tačiau nėra jokios abejonės, kad kai kurių medžių tuomet čia dar nebuvo.
Vynuoges, alyvmedžius, migdolus, granatmedžius į Siciliją atvežė ir pradėjo auginti graikai ir finikiečiai. Romėnai atvežė ir pasodino persikus, slyvas ir trešnes. Musulmonai – pistacijas, šilkmedžius, datules, citrinmedžius, karčiuosius apelsinus, medvilnę. Iš Amerikos žemyno ispanai parvežė figas. Vėliausiai čia pradėti auginti saldieji apelsinai ir mandarinai iš Kinijos bei iš Japonijos kilę persimonai.
Nepaisant visos šios įvairovės, siciliečiai išaugina ir neįprastų vaisių, gautų kryžminimo būdu. Čia galima rasti mandarancia – mandarino ir apelsino hibridą, arba mapo – mandarino ir greipfruto hibridą. Arba „nzalora“ – 2-3 cm skersmens vaisius, gautus sukryžminus granatą ir obuolį. Vaisiaus viduje – trys sėklytės, skoniu jis panašesnis į obuolį. „Nzalora“ auginami Katanijos provincijoje.
Miestų ir miestelių turguose ant prekystalių vaisiai papuola ką tik nuskinti, su žaliais lapeliais, o jų kainos gal penkis kartus mažesnės, nei Romoje ar Milane.
Kiekvienas metų laikas savaip skanus. Gruodžio mėnesį čia prasideda apelsinų, figų, greipfrutų, mandarinų, persimonų sezonas. Virš salos taip ir tvyro citrusų aromatas – čia auginama 62% visų Italijoje kultivuojamų citrusų. Visame pasaulyje žinomi Sicilijos simboliu tapę Etnos apylinkėse ant ugnikalnio lavos auginami raudonieji apelsinai sanguinello, kurie yra viena iš stipriausių priešvėžinių priemonių. Jų intensyvi raudona spalva atsirado dėl didžiulių skirtumų tarp dirvos temperatūros dieną ir naktį.
Vasarį žiedais apsipila migdolmedžiai. Jie auga ne tik soduose, labai dažnai migdolais apsodintos pakelės, ir žydėjimo grožis džiugina ištisus kilometrus. Dažniau tai kartieji migdolai, kurių kaulavaisiai nors neskanūs, tačiau nedideliais kiekiais naudojami kulinarijoje dėl intensyvaus aromato. Kol Lietuva ir visa Europa dar padengtos sniegu, čia jau galima mėgautis granatų, kivių, melionų, derliumi. Beje, čia augančių granatų vaisiai nepaprastai saldūs, su itin stambiais grūdeliais.
Automobilių nuoma Sicilijoje
Kovo mėnesį apelsinai eina į pabaigą, tačiau prinoksta citrinos. Jei iki šiol teko ragauti tik atvežtines citrinas, negalite net įsivaizduoti, kokios kvapnios jos ką tik nuskintos nuo medžio, o ir sultis galima gerti pernelyg nesiraukant. Kovą galima paragauti nespolių – tai nedideli geltoniai vaisiai, nepaprastai vertingi dėl juose esančios geležies.
Nuo balandžio Sicilijoje prasideda braškės. Miesteliuose rengiamos įspūdingos braškių šventės. O žydėjimo tiek, kad grožis užima kvapą. Braškių sezonas tęsiasi kelis mėnesius, o vėliau, nuo birželio, jau atsiranda trešnių ir abrikosų. Dar kiek vėliau – persikai. Vasaros pabaigoje prinoksta obuoliai, kriaušės.
Vasaros karštymečiu Sicilijos gyventojai ir svečiai mėgsta atsigaivinti šaltu desertu granita: tai kartu su ledu susmulkinti ir suplakti įvairūs švieži vaisiai, pasaldinti cukrumi.
Rugsėjį pradedamos rinkti vynuogės. Be abejo didžioji jų dalis tenka vyndariams. Saloje vynuogėmis užsodinta 164.500 hektarų, nors pastaruoju metu jų plotai mažėja. Keliones į Siciliją pradeda vyno pirkliai: prabangiuose restoranuose rudenį rengiamos jauno vyno ragavimo šventės, kad žinovai nustatytų naujojo derliaus vynuogių kokybę, pasirinktų metų favoritus, įsigytų jauno vyno, kurio išsigabenti atvyks jam subrendus. Stalo vynuogių auginama nedaug, tačiau jos išskirtinio skonio. Rudeniop valgomus vaisius subrandina net ir kalnų šlaituose bei pakelėse augantys didžiuliai kaktusai – opuncijos, o miestų gatvės pakvimpa kepamų kaštainių aromatu.
Sicilija nuostabi bet kuriuo metų laiku, ir kiekvienas sezonas savais vaisiais pripildo kraitę. Šioje saloje vieninteliai atvežtiniai vaisiai yra bananai ir ananasai, o visus kitus išaugina Sicilijos žemė.