Čekija – lankytinos vietos

Jei nenorite varginančių, nemažų išteklių ir papildomų rūpesčių reikalaujančių kelionių į kitą pasaulio kraštą, bet vis tiek svajojate apie romantišką, visapusiškai turiningą bei visiškai atsipalaiduoti leidžiantį poilsį, turime jums puikų pasiūlymą. Susiplanuokite išvyką į Čekiją! Ši, viena perspektyviausių pastaruoju metu turizmo srityje šalis, patenkins kiekvieno poilsiautojo įgeidžius ir puoselėjamus lūkesčius siejamus su nepamirštamais įspūdžiais, naujomis patirtimis ar tiesiog nepriekaištingu rūpesčiu kiekviena smulkmena, siekiant užtikrinti aukščiausios kokybės paslaugas, neabejotinai paskatinant čia grįžti vėl ir vėl.

Automobilių nuoma Čekijoje

Išties kraštas ypač palankus tiek aktyviai tiek ir pasyviau laiką leisti nusiteikusiam žmogui. Graži  gamta, istorinės reikšmės paminklai, kurortų gausa, kalnai, geriausi SPA kompleksai su karališku aptarnavimu bei sielą ir kūną naujam gyvenimui prikeliančiomis procedūromis, skanus maistas, svetingi vietiniai, vienas už kitą įdomesni miestai neleis suabejoti pačiu teisingiausiu krypties pasirinkimu artimiausioms atostogoms.

Praha - Čekijos sostinė

Praha – Čekijos sostinė

Čekijos sostinė Praha – jau senokai užsitarnavo bene dailiausio Europoje miesto vardą. Ir tikrai pelnytai. Tradicinė ir modernioji architektūra, šurmuliuojančios gatvės, daug visiškai netikėtų atradimų, kurie jus pasitiks tiesiog vaikštant po senamiestį ar kitas miesto vietas ir aišku naktinis gyvenimas niekuo nenusileidžiantis  didžiausioms pasaulio valstybėms. Pažintinę ekskursiją verta pradėti nuo senamiesčio rotušės, savo autentiškumą išsaugojusios dar nuo 1364 metų.

Be visa ko čia stovi ir žymusis astronominis laikrodis, tiksliai nurodantis ne tik įprastą  laiką, bet ir metų laikus, mėnesius ar net zodiako ženklus. Savo išskirtinumu šis objektas kasmet sutraukia minias smalsuolių, norinčių jį išvysti savo akimis. Šv.Vito katedra ne tik aiškiausias gotikinio stiliaus pavyzdys, o ir ilgiausiai( bene šešis amžius) statytas šedevras visoje šalyje. Savivaldybės rūmai – tikrai istorinės reikšmės pastatas, mat jame paskelbta tuometinės Čekoslovakijos nepriklausomybė. Sternbergo rūmuose, suprojektuotuose specialiai grafui Wenceslasui šiandien galima aplankyti nacionalinę galeriją su senųjų meistrų darbų ekspozicijomis.

Kaip ir kiekvienos valstybės sostinėje taip ir Prahoje netrūksta ir įspūdingų bažnyčių. Barokinio stiliaus ikona laikoma Šv.Mikalojaus bažnyčia, atrodo ypač subtiliai ir elegantiškai, o Dievo Motinos, jau visiškai kito, romantinio stiliaus, bet tikrai nenublankstanti prieš jokią kitą bei verta kiekvieno, besižavinčio architektūra dėmesio. Tuo pačiu užsukite ir į Strahovo vienuolyną turintį milžinišką knygų skaičių sukaupusią biblioteką skaičiuojančią bene 800 metų gyvavimo laikotarpį.

Praha naktį

Praha naktį

Jei norite pajusti didingą šimtmečių atmosferą, būtinai neaplenkite Prahos pilies pribloškiančios savo aprėptimi, siekiančia kryžiaus koplyčią, Šv.Vito katedrą ir vienuolyno kiemelius. Tikrai neeilinis objektas, kurį pamatyti privalo kiekvienas atsidūręs sostinėje, kitaip joje tarsi ir nebūsite pabuvojęs. Kita žavinga, savo vienais nuostabiausių sodų pagarsėjusi Wallenstein pilis suteiks galimybę pasijusti tarsi pasakoj, kur aplink viskas tarsi paliesta magiška burtų lazdele.

Viešbučių Čekijoje rezervavimas



Booking.com

Parako vartai jau daugybę šimtmečių pasitinka miesto svečius tarsi įspėdami, kad atvykote į nepaprastą kraštą, nukelsiantį į praeitį dvelkiančia nesenstančia  klasika. Beje, tokį vardą pastarieji gavo, nes kadaise čia būta ir tikros parako saugyklos.

Vis dar toks pat santūrus – senamiesčio tilto bokštas, tituluojamas gražiausių vėlyvosios gotikos statiniu, o pro jį veda kelias iki lankytojų niekada  nestokojančio Karolio tilto mėgstamo kaip  gatvės muzikantų pasirodymų  ar prekeivių vieta, be to akį tiltas patraukia  ir savo skulptūrų, įmantrių dekoracijų gausa.

Praeivių netrūksta ir Vaclovo skvere. Net 750 metrų siekianti gatvė, senovėje buvo paversta  arklių turgumi. Dabar daugiau apie miesto istorinius įvykius sužinoti kviečia Nacionalinis muziejus. Mielų niekučių įsigyti vilioja mažos parduotuvėlės, o skaniu maistu visus lepina prabangūs restoranai.

Dar viena išskirtinė vieta – Vyšehrad kalva. Pastaroji ypatinga dėl didžiulės stūksančios tvirtovės, šalimais esančių Šv.Petro ir Šv.Pauliaus bažnyčių bei įstabaus parko.

Laikas neprailgs ir bevaikštinėjant po senąjį žydų kvartalą. Kartu išvysite Senųjų – Naujųjų sinagogų, Pinkaso bei Klauso sinagogas su nacizmo aukoms paskirtais memorialais ir visą šios tautos gyvavimą pristatančiomis ekspozicijomis. Esama ir žydų kapinių.

Kultūrinį šalies veidą atspindi Nacionalinis teatras ypač svarbus ir vertingas kiekvienam čekui mat iškilo tik dėka susivienijusios tautos pastangų ir surinktų lėšų.

Šokantis namas – turbūt ryškiausias moderniojo  meno  ir šiuolaikiškumo atspindys. Tikrai nustebsite gyvai išvydę tokį netradicinį statinį su biurų kompleksais bei ant stogo įkurtu restoranu leidžiančiu pasigrožėti puikiais panoraminiais vaizdais.

Gamtos mylėtojams tikru atradimu taps Vrtbovsko  ir Karališkieji sodai. Pavasarį visa spalvų gama pasipuošiantys sodai ne tik džiugina akis, bet ir apgaubia ramybe, taip išsiilgta tyla, kurioje mėgsta pasislėpti miestiečiai.

Visai netoli Prahos aptiksite gausiai atvykstančiųjų į šalį lankomą Karlšteino pilį. Kadaise pilis tarnavo kaip  Čekijos brangakmenių lobynas, šiandien smalsuolius pritraukia romantikos dvelksmas bei originali architektūra.

Česky Krumlovą lengvai atpažinsite iš raudonų stogų. Senamiestyje susipynę įvairiausi stiliau nuo baroko iki gotikos.

Kutna Hora išskirtinis taškas, mat jame esama keistos, bet intriguojančios kaulų koplyčios, kurioje viskas sukonstruota tik iš žmogaus kaulų.

Čekija žavi savo gamta

Čekija žavi savo gamta

Šv.Trejybės kolona viso Olomouco simbolis. Kadaise čia kūrėsi patys romėnai.

Neaplenkite ir Brno miesto, kuriame esanti Špilberko pilis gerai žinoma savo“tautų kalėjimu“  imperijų laikais nelaisvei pasmerkusiu daugybė europiečių. Plačiau su šiuo objektu supažindina viduje veikiantis muziejus.

Pasijusti kaip Italijoje nesunku  atvykus į Telčą. Renesanso laikus menantys, arkomis padailinti pastatai sukuria svajingą, pietietišką  atmosferą, o pro vietinių kavinių langus galima grožėtis dar platesniais horizontais.

Viešbučių Čekijoje rezervavimas



Booking.com

Tradicinio čekiško alaus paragausite Česke Budejavice mieste. Šis gėrimas visą šalį garsina jau ne vieną amžių ir yra tapęs neatsiejamu švenčių atributu. Puošni rotušė su centre įkurdintu elegantišku fontanu dar viena priežastis pabuvoti šiame spalvingame kampelyje ilgėliau.

Visiems kurortų mėgėjams Čekija turi paruošusi ne vieną perliuką. Žymiausia s- Karlovy Vory, galintis pasigirti mineralinių vandenų versmėmis, išpuoselėtomis sanatorijomis, moderniais namų fasadais, tvarkingomis gatvėmis bei žalumos gausa. Čia įrengti ir golfo aikštynai, vyksta daug koncertų, veikia stiklo fabrikas, likerio muziejus.

Aukštos klasės Spa rasite ir Františkovy Lazne kurortiniame mieste. Gydomosios vonios, skaidrūs šaltiniai bei Aquaforum vandens parkas su smagiausiomis nusileidimo trasomis patiks visai šeimai.

Slidinėjimo mėgėjams skirtas Klinovice kurortas su jūsų patogumui įrengtu sniego parku, ilgomis bei patogiomis nusileidimo trasomis jau patyrusiems žiemos sporto mylėtojams.

Video: ką pamatyti Čekijoje

Čekijos žemėlapis